SEARCH

Zašto je važno uzimati probiotik za vreme terapije antibioticima?

U našim crevima žive tzv. „dobre“ bakterije koje čine normalnu crevnu floru. „Dobre“ bakterije omogućavaju varenje teško svarljivih namirnica, proizvodnju nekih vitamina i predstavljaju prvu liniju odbrane našeg organizma. Održavanje adekvatne crevne flore je od izuzetnog značaja za celokupno zdravlje ljudi.

Otkriće antibiotika predstavlja veliko dostignuće u medicini, ali preterano i nepotrebno korišćenje ovih lekova može dovesti do ozbiljnih i dugotrajnih posledica na crevnu floru i uzročno posledičnog pada imuniteta. Zato je izuzetno važno uzimanje probiotika u toku, kao i nakon završene terapije antibioticima.

Kako antibiotici nepovoljno utiču na našu crevnu floru?

Kada dospeju do creva, antibiotici se resorbuju i dalje prenose cirkulacijom u sve delove tela u cilju eliminisanja „loših“ bakterija koje su izazvale određenu infekciju. S obzirom da su antibiotici neselektivni, oni uništavaju kako „loše“ tako i „dobre“ bakterije u crevima. Uništavanjem „dobrih“ bakterija javlja se slobodan prostor koji mogu da nasele „super rezistentne“ bakterije, koje su otporne na antibiotik i preživljavaju njegovo dejstvo. Ove „super rezistentne“ bakterije mogu da dovedu do komplikacija kao što su dijareja i teške crevne infekcije.

Kako da koristimo probiotike?

U cilju sprečavanja mogućih navedenih komplikacija prilikom upotrebe antibiotika, korisno je 2 sata posle primene antibiotskog leka, uzeti probiotik. Probiotici su živi mikroorganizmi, tj. „dobre“ bakterije, koji primenjeni u adekvatnoj količini mogu imati povoljne efekte na zdravlje ljudi. Ako bi se antibiotski lek i probiotici uzimali istovremeno, antibiotici bi uništili efekat probiotika. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code