SEARCH

Urinarne infekcije – prevencija biljnim preparatima i suplementima

Living-with-Urinary-Incontinence-female-05Urinarne infekcije su veoma česte, s tim da su žene šest puta sklonije ovim oboljenjima od muškaraca. Oko 150 miliona ljudi godišnje se leči od urinarnih infekcija, koje se razvijaju nakon prodora bakterija u unutrašnjost urinarnog trakta. Najčešće su to bakterije debelog creva, koje dolaze u kontakt sa uretrom, kao što su Escherichia, Klebsiella, Campylobacter ili patogeni spoljašnje sredine kao što su Streptococcus, Staphylococcus, Proteus, Pseudomonas i dr. Usled pada imuniteta sluzokože dolazi do njihovog razmnožavanja u urinarnom traktu.

Uretritis: Najpre dolazi do uretritisa (infekcije mokraćne cevčice), koji karakteriše osećaj peckanja prilikom mokrenja. Ukoliko se ne leči, može da se razvije cistitis (imfekcija mokraćne bešike), praćene stalnom nelagodnošću i učestalim bolnim mokrenjem, a ponekad je prisutna i krv u urinu. Ako bakterije napreduju ka bubregu, može da dođe i do pijelonefritisa (infekcije bubrega), a simptomi su temperatura, groznica, bol u donjem delu kičme, mučnia i povraćanje.

Lečenje: Urinarne infekcije se leče antibioticima prema nalazu koji pokaže antibiogram urinokulture. Antibiotici napadaju bakterije i olakšavaju njihovu eliminaciju, ali njihova česta upotreba nosi određene rizike, poput dijareje i pojave rezistentnih sojeva. U borbi protiv urinarnih infekcija efikasni su biljni lekovi i dijetetski suplementi. Mogu da se uzimaju sa paralelno sa antibiotskom terapijom, a najpreporučljiviji su kao preventiva.

uvin-cajUvin čaj je tradicionalno poznat kao dobar diuretuk i biljni uroantiseptik, efikasan je u terapiji upornih infekcija. Preporučuje se ispijanje tri do četiri šolje čaja tokom dana. Uva je kontraindikovana u trudnoći.

 

 

 

List breze, koren peršuna, koren maslačka i stablo rastavića stimulišu mokrenje i na taj način pospešuju izbacivanje bakterija iz bešike i uretre. Mogu da se koriste pojedinačno u vidu čaja ili pak kombinovano u fitopreparatima.

brusnica cajAmerička brusnica je moćan diuretik i uroantiseptik. Preporučuje se ispijanje čaja ili koncetrovanog soka od brusnice kao lek, a u prevenciji je efikasna i sveža brusnica.

 

 

 

Bosiljak, kamilica, hibiskus, majčina dušica i lipa imaju spazmolitičko dejstvo na glatku muskulaturu urinarnog trakta, te se često nalaze u čajnim mešavinama namenjenih lečenju oboljenja bešike.

ulje-origanaDivlji origano i vranilova trava su dve slične biljke, čiji list ima jako spazmolitično i uroantiseptično dejstvo, a mogu se konzumirati u vidu čaja, mada je njihovo dejstvo jače ako se uzimaju i vidu koncentrata (ulje ili ekstrakt).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code