SEARCH

Policistični jajnici

zdravlje-policisticni-jajnici

Savremeni terapijski pristup u lečenju

 

Policistični ovarijalni sindrom (PCOS) ili policistični jajnici predstavljaju jedan od najčešćih endokrinoloških poremećaja u toku reproduktivnog perioda žene.

 

Autor: Dr Nevena Pajović

 

PCOS, u svojoj uobičajenoj formi, jeste udruženost hiperandrogenizma (povećano stvaranje muških polnih hormona – androgena) sa anovulacijom (izostanak ovulacije), onda kada su drugi uzroci isključeni. Epidemiološka istraživanja ukazuju da je prevalenca ovog sindroma između 4 i 8 posto, u zavisnosti od ispitivane populacije žena. Uzroci nastanka policističnih jajnika su kompleksni i nedovoljno jasni. Genetski faktori (npr. porodično opterećenje za dijabetes melitus tip 2) mogu uticati na nastanak sindroma, a u većini slučajeva usko je povezan sa gojaznošću i insulinskom rezistencijom.

 

Kada se PCOS najčešće pojavljuje?

PCOS se javlja kod žena u adolescentom i reproduktivnom periodu. Gojaznost predstavlja jedan od glavnih faktora nastanka i održavanja ovog sindroma i uslovljava nastanak hiperinsulinizma i insulinske rezistencije koji imaju važnu ulogu u pojavi povećane sekrecije androgena i razvoju anovulacije. U osnovi hiperinsulinizma je preterano lučenje hormona insulina zbog prisutne insulinske rezistencije, stanja u kome su ćelije organizma (posebno skeletni mišići) manje osetljivi na dejstvo insulina. Ovaj poremećaj se može javiti i kod normalno uhranjenih i mršavih žena kod kojih su hiperinsulinizam i insulinska rezistencija prisutni zbog prekomerne upotrebe koncentrovanih šećera (slatkiša).

 

Simptomi i posledice

Simptomi koji ukazuju na policistične jajnike su: neredovne menstruacije, pojačana maljavost (hirzutizam), akne, gojaznost, promene na koži poput acanthosis nigricans i nemogućnost začeća (infertilitet). 70% infertilnih žena ima PCOS. Kao posledica neadekvatnog prepoznavanja i lečenja policističnih jajnika, ove žene su u povećanom riziku za razvoj dijabetes melitusa tip 2, povišenog krvnog pritiska, ateroskleroze, dislipidemija, spontanih pobačaja, neregulisanih krvarenja iz materice, anemije i raka materice i jajnika.

 

Dijagnostika

Dijagnoza policističnih jajnika se postavlja na osnovu kliničkog i ultrazvučnog pregleda i laboratorijskih nalaza hormona. Za postavljanje sigurne dijagnoze najpouzdaniji je ultrazvučni pregled (jedan ili oba jajnika su uvećani, i prisutan je veći broj manjih folikula). Laboratorijskim nalazom hormona procenjuje se disbalans ženskih polnih hormona, kao i porast muških polnih hormona – testosterona i ostalih androgena. Radi se i test opterećenja na šećer (OGTT), kao i analiza metaboličkog statusa žene (holesterol, trigliceridi, LDL, HDL).

 

Lečenje

Lečenje policističnih jajnika je kompleksno, dugotrajno i ima multidisciplinarni pristup u odnosu na predominantnu simptomatologiju, uzrast, i u odnosu na očekivanja koja žena ima nakon terapije. Redukcijom telesne mase za 5-10% dolazi do poboljšanja u kliničkim, metaboličkim i reproduktivnim karakteristikama, može se ponovo uspostaviti normalan menstrualni ciklus i smanjiti insulinska rezistencija. Najvažnija je zdrava ishrana bez slatkiša, prestanak pušenja i konzumiranja alkohola, uz redovnu umerenu fizičku aktivnost (šetnja, vožnja bicikla, plivanje) Higijensko-dijetetski režim tako dovodi do smanjenja ili normalizacije androgena, uspostavljanja menstrualne regularnosti i ovulacije, ispravljanja metaboličkih poremećaja.

Kod žena kod kojih se javi i izostanak ovulacije – anovulacija, vrši se i stimulacija i indukcija ovulacije tehnikama asistirane reprodukcije, poput unutarmaterične inseminacije (IUI), oplodnje in vitro (IVF), injektiranja spermatozoida (ICSI), što predstavlja ozbiljniji vid lečenja.

Trudnoća povoljno deluje na policistične jajnike i može uticati na normalizaciju njihove funkcije i građe.

U slučaju kada ni promena načina života, ni farmakoterapijske mere ne daju povoljne rezultate, moguće je i lečenje hirurškim putem, odstranjivanjem dela ili celog jajnika, ili hirurško lečenje gojaznosti, kao alternativni vid terapije.

 

Farmakoterapijske mere

Lečenje se isključivo sprovodi prema terapiji koju postavlja lekar. Od lekova se primenjuju oralni kontraceptivi, antiandrogeni, gonadotropini, klomifen, ali u novije vreme, i insulinski senzitajzer metformin. Ovaj lek je prvobitno namenjen za prevenciju i lečenje predijabetesa i dijabetes melitusa tip 2, ali našao je svoju primenu i kod policističnih jajnika, a njegovom primenom smanjuje se insulinska rezistencija i doprinosi gubitku u telesnoj težini. Takođe, ovi lekovi najčešće se koriste u kombinaciji sa različitim prirodnim suplementima koji u sebi sadrže komplekse vitamina, i dodatno doprinose poboljšanju simptoma. Prirodni suplementi se mogu koristiti sami ili u kombinaciji sa već postojećom konvencionalnom terapijom.

 

Prevencija

Zdrav način ishrane (puno voća, povrća, žitarica, umeren unos proteina, bez slatkiša), optimalan unos tečnosti i redovna rekreacija, uz smanjenje stresa, koji je jedan od osnovnih uzroka poremećaja endokrinološkog sistema, predstavljaju najbolju alternativu u sprečavanju nastanka policističnih jajnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code