SEARCH

Nevoljno mokrenje – kako pomoći detetu da uspostavi kontrolu

 


Uspostavljanje kontrole mokrenja je razvojni proces koji je uslovljen telesnim, neurogenim, hormonskim i psihosocijalnim faktorima. Kod odojčeta mokrenje počinje refleksno kada se bešika napuni do maksimalnog kapaciteta. Tokom prvih godina života polako se povećava količina urina koja u bešiku može da stane, uz istovremeno sazrevanje nervnog sistema koji nas „obaveštava” o njenoj ispunjenosti. Razvija se svest o voljnom odlaganju mokrenja preko dana, dok je za potpuni izostanak noćnog mokrenja potrebna zrelost hormonskog statusa delova mozga koji luče hormone koji su odgovorni za koncentrisanje urina tokom noći. Oštećenje bilo kog elementa ove složene anatomske i funkcionalne celine dovodi do poremećaja mokrenja.

Mokraćna bešika se tokom dana i noći postepeno puni mokraćom koja se stvara u bubrezima. Ona podseća na rastegljivu vreću: kada se napuni, počinje da se skuplja i šalje signale mozgu da je vreme za pražnjenje. Započinje sinhronizovan proces skupljanja bešike i opuštanja mišića karličnog dna kako bi se bešika potpuno ispraznila. Svest o stanju prepunjenosti, voljno odlaganje do društveno prihvatljive situacije i svesno započinjanje pražnjenja izgledaju kao spontan proces kod onih koji nemaju problem. Dete kod koga se ovaj proces nije ustalio nevoljno ispušta urin. Time obično dovodi do očaja roditelje koji ustaju nekoliko puta u toku noći i obavezno nose rezervnu odeću gde god da krenu sa njim.

ENUREZA je ponavljano nevoljno mokrenje tokom dana ili noći, u krevet ili odeću, u doba kada se očekuje da dete bude „suvo”. O enurezi se govori kod deteta starijeg od 5 godina, ne uzimajući u obzir povremene slučajne „nezgode” u situacijama stresa, promene sredine, kreveta, teže bolesti, prijema u bolnicu. Nevoljno mokrenje je češće kod dečaka, noćna enureza je češća od dnevne, a ciljanim razgovorom se obično dobije podatak da je neko od bliskih srodnika imao isti problem u ranom detinjstvu. Razlikujemo primarnu enurezu kod koje dete nikada nije uspostavilo kontrolu dnevnog i/ili noćnog mokrenja i sekundarnu, koja se javlja nakon što je ranije već bila uspostavljena voljna kontrola. Emocionalni faktori imaju presudan uticaj u sekundarnoj enurezi. Bilo koji doživljaj koji dete oseća kao emocionalni udar ili opterećenje – gubitak voljene osobe, rođenje mlađeg brata ili sestre, promena škole, razvod roditelja, može uticati na pojavu enureze.

UZROCI koji mogu pojedinačno ili udruženo da ometaju dete u uspostavljanju voljne kontrole mogu biti različiti. Telo prirodno proizvodi vazopresin – hormon koji na nivou bubrega kontroliše noćno smanjenje količine urina. Ukoliko ga nema dovoljno, bubrezi će raditi na nivou koji brzo puni bešiku i ona će se spontano prazniti kada više ne može da „izdrži”. Kod neke dece postoji visok nadražajni prag za buđenje, pa će signali iz bešike tokom spavanja biti nedovoljno jaki da ga probude. Vrlo mali broj dece ima organski uzrok enureze – ponavljane urinarne infekcije, teškoće prilikom mokrenja, bolove u trbuhu, dijabetes. Ukoliko dete nikada nije uspostavilo kontrolu dnevnog ili noćnog mokrenja malo je verovatno da se radi o bolesti. Ukoliko dete koje je nekoliko meseci ili godina bilo suvo počne da se umokrava, verovatno postoji uzrok koji treba lečiti posle dijagnostikovanja osnovne bolesti.

PRIMARNA ENUREZA je mnogo češći problem nego što se obično misli. Suprotno uobičajenom shvatanju, ovo nevoljno mokrenje nije psihološki problem. U uzrastu do pete godine svako peto dete mokri u krevet do dva puta nedeljno, a svaki učitelj ima u svom razredu bar jedno dete koje neće krenuti na izlet ili rekreativni boravak u grupi zbog nevoljnog mokrenja. Deca ranije uspostave dnevnu kontrolu – pod budnim okom roditelja i u blizini toaleta teško da će mu se ponavljati „nezgode”. Zato se najčešće srećemo sa problemom primarne noćne enureze – dete nikada nije prestajalo da mokri noću, danju nema problem, i ne postoje udruženi simptomi koji bi ukazivali na neku bolest ili poremećaj.

Koji god da je uzrok nevoljnog noćnog mokrenja kod deteta starijeg od 5 godina (sa ili bez dnevnih ili nekih drugih tegoba), ne dozvolite da vaša porodica trpi. Pedijatar ne zna da dete ima problem dok mu to sami ne kažete, dete nevoljno mokri (i ne može svesno da „prestane”), vi postajete nervozni i neispavani čekajući da se problem spontano reši. Razgovarajte sa lekarom koji poznaje dete i koji će vam pomoći da problem rešite.

Ukoliko ste zabrinuti za telesno zdravlje ili gubitak samopouzdanja koji primećujete kod deteta, odlazak kod pedijatra se podrazumeva. Kao i kod bolesti, nevoljno mokrenje nije krivica nikoga u porodici, ali može da ostavi posledice po razvoj deteta – samopoštovanje je podjednako važno! Razgovor sa stručnjakom će vam pružiti novi pristup problemu. Lekar će odlučiti o kakvoj enurezi je reč i predložiće ispitivanja koja će potvrditi dijagnozu. Obično ispitivanja započinju ciljnim razgovorom, pregledom urina, urinokulture, ultrazvučnim pregledom sistema za mokrenje. Ukoliko se utvrdi da je dete zdravo, mogu se uključiti lekovi koji imitiraju dejstvo prirodnog vazopresina, koji su bezbedni i mogu se dobiti na recept. Odluku o načinu lečenja prepustite lekaru, detetu pružite podršku, sebe naoružajte strpljenjem – formula kojom ćete lakše da prevaziđete svaki problem u odrastanju svog deteta.

Kako roditelj da pomogne

Pokušajte da promenite detetovu naviku uzimanja velike količine tečnosti u drugoj polovini dana. Ograničite večernji napitak na običnu vodu, ne ostavljajte napitke nadohvat ruke tokom noći. Vodite računa da dete ima redovnu stolicu – zatvor nadražuje bešiku i čini da se nevoljno mokrenje pogoršava. Nagradite postupke nad kojima dete ima kontrolu (odlazak u toalet pre spavanja, broj čaša tečnosti pred spavanje, odustajanje od mleka tokom noći…). Ne pokušavajte da ga motivišete nagradom za „suvu noć” – dete nema kontrolu nad noćnim mokrenjem.

Neki od ovih predloga mogu da pomognu – dovoljno je da ih porodično poštujete kako bi dete usvajalo zdrave navike (sok pred spavanje je krivac za kvarenje zuba koliko i za mokar krevet). Neka deca će vremenom uspostaviti kontrolu noćnog mokrenja bez intervencije lekara.


za Betty magazin : Dr Radmila Kostić, pedijatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code