SEARCH

Najčešće tegobe u trudnoći

Trudnoća je period kada se u telu majke razvija novi organizam i kada se događaju normalne fiziološke promene. Trudnoća traje oko 280 dana, odnosno 40 gestacijskih nedelja, pa je važno da se svaka trudnica pripremi za nadolazeće promene u svom telu, koje ponekad mogu da budu i neprijatne. Važno je da buduća mama zna koje tegobe su česte, kao i to da nisu ugrožavajuće za nju i plod, i da nauči kako da sebi pomogne u tim trenucima.

pregnant-young-woman-sitting-bed-feeling-sick-home-91452199Mučnina i povraćanje: Dva najčešća simptoma u prvom tromesečju trudnoće su mučnina i povraćanje. Više od trećine žena, najčešće ujutro, ali i tokom dana, povremeno oseća gađenje i mučninu, a mnoge i povraćaju. Ovi simptomi mogu biti posledica averzije prema nekoj hrani, ili samo prema mirisu neke namirnice. Nije tačno utvrđeno koji je biohemijski razlog ovih simptoma. Prema nekim teorijama, povišen serumski nivo hormona BHCG može da bude uzrok ovih tegoba. Mučnina i povraćanje su normalni, ali trudnica mora da vodi računa da ne dehidrira ukoliko povraća više puta na dan.

 

Bolne grudi: Zadržavanje tečnosti u organizmu, kao i porast velične mlečnih žlezda, mogu da rezultiraju tvrdim i bolnim dojkama. Pomažu nežne masaže grudi vrhovima prstiju, kružnim pokretima, koje prethodno treba namazati nekom hraljivom kremom ili uljem za telo.

Umor i pospanost: Najčešći uzrok umora i pospanosti u ranoj trudnoći posledica su povećanog nivoa hormona progesteron. Nakon završetka prvog tromesečja trudnoće, ovi simptomi se povlače. Takođe, progesteron koji posteljica izlučuje tokom trudnoće izaziva relaksaciju glatkih mišića u telu, što dovodi do mnogih simptoma, između ostalog i pospanosti.

Često mokrenje: U ranoj trudnoći može da se javi učestalo mokrenje, koje je posledica relaksiranih mišića urinarnog trakta. Kako napreduje trudnoća, može da dođe i do urinarnih infekcija, zbog kojih trudnica češće mokri i oseća peckanje prilikom mokrenje. O ovoj, kao i o drugim tegobama, treba se bez odlaganja konsultovati sa ginekologom.

Zatvor i gasovi: Posledica relaksiranih mišića creva su zazvor i gasovi. Ovi simptomi mogu da se pogoršaju prilikom konzumiranja suplemenata gvožđa tokom trudnoće, što je često neizbežno. Pomaže konzumiranje namirnica koje su bogate vlaknima.

Bolovi u nogama: Grčevi u mišićima potkolenice i bolovi u nogama, mogu da se javljaju tokom noći, najčešće kao posledica smanjenih rezervi minerala. Trudnici se preporučuje da se konsultuje sa lekarom ili famaceutom o ovoj tegobi, kao i o korišćenju suplemenata minerala.

Oticanje: Otoci na zglobovima, rukama, licu, češći su u drugom tromesečju trudnoće zbog zadržavanja tečnosti i usporene cirkulacije, odnosno, zbog smanjene koncentracije proteina plazme. Otečene desni i desni koje krvare, kao i zapušen nos, posledica su povećanog protoka krvi kroz mukozne membrane nosa i usta.

Pigmentacija kože: Najčešća pigmentacija kože javlja se po središnjoj liniji koja povezuje pupak sa pubičnom kosti, oko bradavica grudi i na licu (posebno čelo ili jagodice).

Fiziološka anemija: Normalne fiziološke promene do kojih dolazi u trudnoći su i povećanje ukupnog volumena krvi i broja eritrocita (crvene krvne ćelije). Posledica može da bude takozvana fiziološka anemija. Zbog toga je veoma važno da trudnica ide na rutinske kontrole kod svog ginekologa, koji prati njeno zdravstveno stanje.

Tromboza: Trudnoća je fiziološki hiperkoagulabilno stanje (broj faktora hemostaze je povećan), pa je i rizik od tromboze povećan. Izabrani lekar odlučuje o tome da li je potrebno ispitivanje faktora koagulacije, što se obično radi u slučajevima kada trudnica ima povećan rizik od tromboze i genetsku predispoziciju za stvaranje krvnog ugruška.

Tahikardija: Velike promene događaju se i u kardiovaskularnom i respiratornom sistemu. Zbog povećanog volumena krvi, srce je prinuđeno da ispumpava mnogo veću količinu , pa su česte tahikardije (ubrzan srčani rad). Takođe, zbog uvećane materice koja podiže dijafragmu, buduća majka može da ima osećaj kratkog daha, što ne znači da nema dovoljnu količinu vazduha i oksigenaciju.

Raspoloženje: Česte promene raspoloženja kod trudnica, kao i nesanice, mogu da budu izazvane hormonima, ali i strahovima i izazovima zbog stanja u kome se nalazi i buduće roditeljske uloge. Veoma je važna podrška i razumevanje okoline za njeno „drugo stanje“ i povremenu preosetljivost.

 

Najvažnije je da trudnica ide redovno na zakazane kontrole kod ginekologa, pridržava se njegovih saveta i eventualne terapije, kao i da mu se uvek obrati u situacijama kada ima dodatne tegobe, dileme i pitanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code