SEARCH

Najčešće kožne bolesti kod dece

Koža pokriva celo telo i štiti nas od spoljašnjih uticaja. Ona obiluje nervnim završecima i nije ista na svim delovima tela. U dečjem uzrastu je nežna. Uzrok kožnih bolesti kod dece mogu da budu alergija, bakterije, gljivice ili virusi.

urticaruaKOPRIVNJAČA (URTIKARIJA) je alergijska reakcija na koži, koja podseća na promene koje se javljaju posle kontakta sa koprivom. Pojavljaju se crveni pečati različite veličine, nepravilnog oblika, uzdignuti iznad nivoa kože. Dete se žali na svrab, češanje pogoršava stanje, a mogu da se pojave i sitne povrede. Koprivnjača se javlja kada dete unese preko usta neki alergen (hrana,piće, lekovi). Najčešći alergeni su konzervansi, veštačke boje i zaslađivači, riba, orašasti plodovi, jaja, čokolada.

Promene na koži i jačina svraba nisu pokazatelji ozbiljnosti reakcije. Važno je da dete normalno diše, da nema osećaj zadebljalog jezika i „knedle u grlu“. Možete mu pomoći davanjem uobičajne doze antihistaminika (sirupi ili tablete u zavisnosti od uzrasta). Odvedite dete kod pedijatra i dobićete savet o tome da li je potrebno da nastavite sa davanjem istog leka, kao i o tome da li iz ishrane treba izbaciti namirnice koje su najčešći „krivci“. Promene mogu da se javljaju još nekoliko dana i pored dijete i lekova. Ispitivanje uzroka nije potrebno posle prve epizode urtikarije, ali, ako se ponovi, dete će biti upućeno kod aergologa ili dermatologa.

 

ATOPIJSKI DERMATITIS je oboljene kože sa imunološkom osnovom. Često je udružen sa polenskom kijavicom i astmom. Počinje u prvoj godini života, obično u prevojima ili na licu. Pojavljuje se crvenilo, sitni plikovi koji pucaju i kraste. Dete je uznemireno i slabo spava. Bolest ima epizode poboljšanja, ali neka hrana, lekovi, sapuni, virusne ili bakterijske bolesti disajnih puteva, pogoršavaju stanje.

Lečenje je složeno – prvo se uvode preparati za negu koji ne sadrže sapun, parabene, parfeme. U fazi pogoršanja, po preporuci lekara, uvode se kortikosteroidne kreme ili masti.

 

VIRUSNE BRADAVICE ( Verrucae) su benigni izraštaji koje izazivaju virusi. Česte su kod školske dece. To su bezbolni izraštaji različite veličine i oblika, koji se šire u najbližoj okolini (porodica ili kolektiv). Ukoliko se povrede ili su na nezgodnom mestu , mogu da se inficiraju ili krvare. Roditelji su skolni da isprobavaju lekove iz „domaće apoteke“ pre nego što se jave dermatologu. Skidanje tečnim azotom ili laserom je rutina u dermatološkim ordinacijama. Kao i kod većine kožnih bolesti, lakše se leče početne promene.

 

diaper-rash-treatment-FIPELENSKI DERMATITIS (OJED) je obično prva bolest na nežnoj koži bebe. To je vlažno crvenilo u predelu zadnjice ili prepona. Roditelje zabrine ljuštenje površinskog sloja kože, a ako bolest odmiče, pojaviće se ranice u kojima se razmnožavaju bakterije i gljivice. Začarani krug vlažne, tople sredine, stalnog pranja i brisanja (naročito vlažnim maramicama!), dovešće do ozbiljnog zapaljenja. U prvih nekoliko dana treba ostavljati dete bez pelene, i posle pranja tekućom vodom i blagom kupkom sušiti pelenski predeo mlakim fenom iz daljine. Obavezno je često presvlačenje. Korisite kreme koje sadrže cink, pantenol, ekstrakte ovsa. Ukoliko kućno lečenje ne pomogne, obratite se pedijatru koji će proceniti da li je došlo do infekcije bakterijama ili gljivicama, i prepisaće vam kreme ili masti.

 

Kao i kod većine bolesti kod dece, preventiva je važnija od lečenja. Kožne bolesti su uporne, lečenje je obično dugotrajno. Slušajte savete pedijatra o ishrani i nezi. Ukoliko se na koži vašeg deteta pojave promene koje ne prolaze za nekoliko dana, obavezno ga odvedite kod pedijatra ili dermatologa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code