SEARCH

Magnezijum kao terapija i prevencija

Magnezijum je mineral, esencijalan za funkcionisanje ljudskog organizma, i nezamenjiv sastojak preko 300 enzima u ljudskom telu. Oko 60 posto magnezijuma se nalazi u kostima, a ostatak u metabolički aktivnim tkivima kao što su jetra, srce, bubrezi i mišići. Magnezijum je uključen u proces mineralizacije kostiju, kao i u metabolizam ksenobiotika u jetri. Nivoi magnezijuma u krvi utiču na funkcionisanje mišića, nervnih ćelija, sintezu DNK i krvnog pritiska.

NAMIRNICE: Ima ga u integralnim žitaricama, semenkama (kikiriki,badem,bundeva,lan), zelenom povrću i kakaou.

DODACI ISHRANI: Preparati magnezijuma se mogu naći u apotekama, i to u obliku suplemenata različite koncentracije, u obliku efervescentnih tableta, praškova za rastvaranje, kapsula, tableta, lingvaleta, kao i u vidu praškova za direktnu upotrebu u ustima. Koriste se kao preventiva, ali i kao podrška aktuelnoj terapiji.

NEDOSTATAK: Manjak magnezijuma se obično manifestuje umorom, mučninom, povraćanjem, slabom koncentracijom, kao i osećajem slabosti u mišićima i kostima.

DOZIRANJE: Preporučen dnevni unos magnezijuma je 375mg za odrasle osobe. Ova vrednost varira u zavisnosti od pola i uzrasta, kao i od toga da li postoje druge hronične bolesti ili je u toku uzimanje drugih lekova.

TERAPIJA: Preparati magnezijuma se koriste kao podrška lekovima u terapiji neuroloških oboljenja kao što su grčevi mišića, neuralgije i postdijabetičke neuropatije. Doza od 375 mg magnezijuma dnevno je profilaktička doza kod migrena.

KARDIOVASKULARNA OBOLJENJA: Koriste se suplementi magnezijuma zbog klinički potvrđenog dejstva ovog jona na relaksaciju krvnih sudova. Redovan unos magnezijuma se preporučuje kod koronarnih oboljenja kao i srčane insuficijencije, no treba obratiti pažnju na moguće interakcije sa lekovima kao što su digoksin i diuretici, koji smanjuju vrednost ovog jona u krvi.

REUMATSKA OBOLJENJA: Povećan unos magnezijuma se preporučuje i kod reumatskih oboljenja zbog povoljnog dejstva na funkcije koštano-mišićnog tkiva. Treba izbegavati istovremeno uzimanje magnezijuma i kortikosteroida zbog mogućih interakcija.

PREHLADA I INFEKCIJE: Uzimanje magnezijuma u obliku multivitamina je sasvim preporučljivo kod prehlada i infekcija. Treba obratiti pažnju na to da određeni antibiotici (eritromicin, ciklosporini, neomicin, sulfonamidi, tetraciklini) razvijaju interakciju sa ovim jonom.
SAVET: Kod izbora pravog jedinjenja magnezijuma, pored deklarisane vrednosti proizvoda, posebno treba obratiti pažnju na tip jedinjenja magnezijuma koji se nalazi u aktivnom sastavu. Postoji značajna razlika s obzirom na to da li je preparat na bazi magnezijum oksida, citrata ili glukonata. O optimalnom dejstvu i sastavu adekvatnog preparata, kao i preporučenoj dozi, najbolje je posavetovati se sa farmaceutom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code