SEARCH

Koenzim Q 10 – molekul dugovečnosti

Svaki udisaj, otkucaj srca ili pokret koji napravimo troši energiju. Metabolički gledano, naš dan je unos, potrošnja i regeneracija. Kako godine odmiču, telesne rezerve se troše i metabolički potencijal opada. Za šta nam je potreban i kako se kvalitetno iskorišćava konezim Q10?

Koenzim Q10 (Ubihinon, CoQ10) je esencijalni biomolekul, zastupljnen u mitohondrijama svih naših ćelija. Pretvaranje hrane u energiju zahteva niz biohemijskih lančanih reakcija za koji je neophodan CoQ10. Energiju na ovaj način dobija 95 posto ćelija, pa je prisustvo ovog molekula neophodno za ćelijski život. CoQ10 je i  moćan antioksidans, on štiti naša tkiva od oksidativnog stresa i štetnih dejstava slobodnih radikala.

Potrošnja CoQ10 je konstantna i njegovo obnavljanje je proces koji se odvija u ćelijama jetre. Najzastupljeniji je u metaboličkim aktivnim tkivima kao što su srčani mišić, krvni sudovi, moždano tkivo, koža, glatka muskulatura gastrointestinalnog trakta itd.

Usled starenja, zbog nekih bolesti (uključujući i pojedina genetska oboljenja), upotrebe pojedinih lekova ili restriktivnih dijeta , dolazi do smanjenja nivoa koenzima u krvi. Iako ga ima u iznutricama, ribi i integralnim žitaricama, to je nedovoljno za podizanje nivoa koenzima Q10 u organizmu u slučajevima kada je potrebno značajno povećanje. Tada se preporučuje dodatan unos u vidu suplemenata. U apotekama se može naći veliki broj proizvoda na bazi koenzima Q10, dostupnih u dozama od 30 do 200 mg.

Kod stanja kao što su povišen krvni pritisak, arterioskleroza i migrene vaskularnog porekla korisno je uzimati CoQ10. Ono što je zajedničko za sva ova oboljenja jeste promena u metabolizmu unutar krvnih sudova. Za njihovu regeneraciju preporučuje se, pored redovne terapije, i ovaj koenzim.

Srčana insuficijencija ili stanje nakon infarkta miokarda zahtevaju povišenu metaboličku aktivnost srca, te se preporučuje uzimanje doze od 100 mg jednom do tri puta dnevno. Na taj način se povećava oksidativni potencijal tkiva i oporavak je značajno brži.

Sindrom hroničnog zamora, kao i bolovi u mišićima, često su praćeni smanjenim nivoima koenzima u krvi pacijenta. Dodatno, u stanjima intenzivne aktivnosti skeletnih mišića, kao što su fizički rad ili kod sportista, usled velike potrošnje kiseonika od strane mišića, preporučuje se uzimanje CoQ10 kroz suplemente u dozama od 60 mg dnevno.

Lekovi protiv povišenog holesterola (statini) i pojedini lekovi za poremećaj srčanog ritma i krvnog pritiska (beta blokatori) smanjuju nivo CoQ10. Stoga se preporučuje uzimanje suplemenata u dozama od 100 mg dnevno uz ove lekove.

S obzirom na visok antioksidativni potencijal ovog molekula, pokazano je da CoQ10 značajno umanjuje efekte oksidativnog stresa u koži. Možemo ga naći i u preparatima za spoljašnju upotrebu protiv bora i znakova starenja. Pojedini eminentni autori nazivaju ga ‚‚molekulom dugovečnosti“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code