SEARCH

Interakcija lekova sa hranom

Pravilna i bezbedna ishrana je tema kojoj se posvećuje sve veća pažnja. Kako u svetu, tako i kod nas, postoji tendencija rasta upotrebe lekova i dijetetskih suplemenata, tako se povećava i broj potencijalnih interakcija lekova sa hranom. Posledica toga dovodi do promena u delovanju lekova (smanjuje se željeni terapijski efekat ili potencira njegovo neželjeno delovanje). Takođe, ove interakcije mogu za posledicu imati i povećanje/smanjenje nutritivnog sadržaja namirnica.
Iako su mnogobrojne interakcije između lekova i hrane poznate, još uvek ne postoji dovoljno pouzdanih dokaza o njihovom kliničkom značaju.
U nastavku izdvajamo neke od najznačajnijih i dokazanih interakcija.


Antikoagulantni lekovi
Pacijenti koji su na antikoagulantnoj terapiji (pr. varfarin – Farin) moraju ograničiti unos hrane bogate vitaminom K jer on smanjuje dejstvo leka. Tu spada tzv. “ zeleno povrće“ poput brokolija, prokelja, kelja, blitve, peršuna, spanaća, mladog luka i zelene salate itd. Iako je potreban oprez, nikako nije savet da se takva hrana ne unosi, već da se količine izbalansiraju. Takođe, postoji oprez i prilikom istovremenog uzimanja sa suplementima i biljnim lekovima koji sadrže đumbir, beli luk, brusnicu, žen-šen, ginkgo kao i kantarion i zeleni čaj.


Digoksin (Dilacor)
Lek koji se koristi u terapiji bolesti srca (hronična srčana insuficijencija) je lek čija koncentracija u organizmu uvek mora biti ujednačena. Iz ovog razloga je savet izbegavati istovremenu primenu leka sa biljnim vlaknima koja bi smanjila njegovu resorpciju.


Antibiotici
Poznato je da antibiotici iz grupe tetraciklina ( Dovicin, Doksiciklin, Amracin…) i hinolona ( Citeral, Ciprocinal, Levoxa, Forteca…) ne treba primenjivati istovremeno sa mlekom i mlečnim proizvodima i drugim proizvodima koji sadrže kalcijum i magnezijum. Potrebno je da razmak između uzimanja bude minimalno dva sata.
Međutim, postoje antibiotici čija se primena preporučuje uz obrok kao što su metronidazol (Orvagil), amoksicilin sa klavulanskom kiselinom ( Panklav, Amoksiklav, Augmentin… ) čime se smanjuje gastrointestinalna iritacija.


Bisfosfonati
Lekovi koji se koriste u terapiji osteoporoze kao što su alendronska kiselina ( Bonap, Alendronat, Alefoss), ibandronska kiselina itd. u prisustvu hrane se manje resorbuju za čak 85-90%, stoga se ovi lekovi primenjuju isključivo na prazan želudac sa punom čašom vode u uspravnom položaju, po mogućstvu ujutro.


Analgetici i antipiretici
Kako je neophodno da se brzo ispolji terapijski efekat interakciju sa hranom je potrebno izbeći (paracetamol). Međutim NSAIL (nesteroidni antiinflamatorni lekovi) poput ibuprofena(Brufen, Rapidol…), naproksena (Nalgesin) mogu izazvati iritaciju, pa se uzimaju posle obroka.


Levotiroksin ( Euthyrox, Letrox, Tivoral )
Hormonski preparat koji se koristi u terapiji bolesti štitaste žlezde se uzima isključivo na prazan želudac najmanje sat vremena pre obroka jer hrana usporava ili smanjuje njegovu resorpciju.


Grejpfrut i sok od grejpfruta / Kantarion
Grejpfrut inhibiše enzim putem koga se metabolišu pojedini lekovi, pa hronični bolesnici sa terapijom moraju uvek biti na oprezu prilikom njegovog konzumiranja. Interesantno je da do interakcije može doći i kada se ne unose istovremeno. Isto važi i za preparate na bazi kantariona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code