SEARCH

Infarkt. Da li može i meni da se desi?

image-22-07-16-08-34-2Napredovanjem određenih bolesti (visok krvni pritisak, holesterol, dijabetes) na zidovima krvnih sudova formiraju se naslage koje sužavaju sudove.

Na površini naslaga trombociti mogu formirati trombove, koji dalje sužavaju krvne sudove ili čak zatvaraju tanke sudove.

Ukoliko se takvo zakrčenje dogodi u srčanoj arteriji posledica toga može biti srčani udar.

 


 

heart

FAKTORI RIZIKA

Gojaznost – preko povišenog šećera i holesterola u krvi – može predstavljati ozbiljan rizik za zakrčenje krvnih sudova i nastanak komplikacija.

Pušenje – materije koje se nalaze u cigaretama ozbiljno ugrožavaju krvne sudove, što pomaže nastanak raznih bolesti srca i krvnih sudova.

Dijabetes – trombociti dijabetičara skloniji su stvaranju tromba, tako da je kod njih veća opasnost od nastanka srčanog ili moždanog udara i bolesti perifernih krvnih sudova.

Visok krvni pritisak – vremenom oštećuje krvne sudove i zbog stalnog opterećenja može dovesti do uvećanja srca.

Visok holesterol – ishrana koja sadrži masti povećava nivo holesterola i procenat masti u krvi. Ovo dovodi do zakrčenja krvnih sudova i uvećava rizik od nastanka bolesti srca i krvnih sudova.

Slabo kretanje, čest stres – U današnje vreme sve više ljudi obavlja poslove koji se rade sedeći, pri čemu se skoro uopšte ne kreću. Pored toga pogađa ih veoma mnogo psihičke napetosti i stresa koji ne mogu da obuzdaju. Sve ovo, pored loše ishrane i nedovoljno sna, povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Pol – Kod muškaraca do bolesti srca i krvnih sudova dolazi ranije i češće, posle 45. godine, dok se kod žena rizik povećava nakon 55. godine.


Hranite se zdravo, bavite se sportom, ostavite pušenje i redovno se pregledajte.

Nemojte da počnete da se bavite svojim zdravljem tek kada se nevolja već dogodila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code