SEARCH

HERPES SIMPLEX

Najčešći okidači su pad imuniteta, iscrpljenost i umor, stres i traume, izrazito jak fizički napor i izlaganje ekstremnim temperaturama, a najčešći način prenošenja je kapljičnim putem sa zaražene osobe.

 

http://nanobugs.com/menagerie/Postoje dva tipa simpleks virusa, i to su herpes simpleks tip 1 (HSV-1) i herpes simpleks tipa 2 (HSV-2). Prvi, HSV-1 najčešće prouzrokuje oralni herpes, mada može da se javi i na drugim delovima tela, dok se HSV-2 pojavljuje kao genitalni herpes. Posle prve infekcije virus ostaje u nervnim ganglijama kičmene moždine i može ponovo da se aktivira.

INFEKCIJA:

Herpes simpleks tipa 1: Najčešći oblik inficiranja sa HSV-1 je kapljični, dakle kašljanjem i kijanjem, ali može da se prenese i konzumiranjem hrane i pića posle zaražene osobe, kao i ljubljenjem. Mogućnost infekcije se smanjuje izbegavanjem direktnog kontakta sa otvorenom lezijom, odnosno nošenjem zaštitne maske u bliskom kontaktu sa osobom koja ima HSV-1 i koja kašlje i kija. Upotreba ličnog pribora za jelo se podrazumeva, kao i visok nivo higijene.

Herpes simpleks tipa 2: Najčešće se HSV-2 prenosi polnim kontaktom s inficiranom osobom. Za vreme infekcije sa osobama sa genitalnim herpesom preporučuje se apstinencija, odnosno informisanje partnera i korišćenje kondoma, čime se umanjuje mogućnost širenja infekcije.

SIMPTOMI:

Primarna infekcija HSV-1 obično se manifestuje crvenilom, svrabom i peckanjem na usnama, oko nosa ili u usnoj duplji, u nekim slučajevima povišenom temperaturom, osećajem nervoze i iscrpljenosti, curenjem nosa, oticanjem limfnih žlezda na vratu. Može da se javi i neprijatan zadah, a vrlo brzo na osetljivom i pocrvenelom mestu na koži javljaju se i sitni, vodenasti mehurići čije pucanje izaziva bol i ranice, koje za oko nedelju dana zarastaju, pretvaraju se u krastice i suše se.

Primarnu infekciju HSV-2 obično prate svrab, peckanje, iscrpljenost i gubitak energije, kao i oticanje limfnih čvorova na preponama. Oko genitalija i na genitalnim organima i anusu javljaju se grozdasti, sitni mehurići koji pucaju, pa se formiraju krastice koje se suše , otpadaju, a na njihovom mestu se javlja novo tkivo.

LEČENJE:

Lečenje infekcije simpleks virusima sprovodi se u dogovoru sa lekarom, koji propisuje terapiju i uz konsultacije sa farmaceutom, posebno u slučaju genitalnog herpesa. Kod oralnog herpesa, pomažu različiti losioni, paste i miksture, koji olakšavaju simptome, odnosno peckanje i svrab, a u konsultaciji sa lekarom ili farmaceutom primenjuju se i antivirotici koji sprečavaju dalji razvoj virusa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code