SEARCH

HEMOROIDI – Prevencija čajevima i kretanjem

Otečene i proširene vene na zadnjem delu creva i analnom otvoru nazivaju se hemoroidi ili šuljevi, koji u ranim fazama bolesti, ako se pravilno tretiraju, mogu da se povuku i vrate u normalan položaj, ali ako se zapuste i ne leče, ne preostaje drugo nego da se odstrane operativnim putem.

hemorrhoids-1Hemoroidi su jedan od najčešćih zdravstvenih problema današnjice od koga pate ljudi svih starosnih kategorija oba pola. Mogu da se razviju i posle operacija i u trudnoći zbog hormonskih promena u telu buduće majke i pritiska ploda, ali se u tom slučaju smatraju privremenim problemom na koji može da se utiče adekvatnom terapijom.

Uzroci: Savremeni i brzi tempo života, rad na poslu koji zahteva sedenje, manjak kretanja i sportskih aktivnosti, konzumiranje brze hrane s nogu, stres,gojaznost, zadržavanje stolice i slično pogoduju razvoju hemoroida, što umanjuje kvalitet života. Veoma je važno obratiti se lekaru na vreme kada se primete prvi simptomi, ali i razmišljati preventivno jer zdrav životni stil često je odlučujući da se ovaj zdravstveni problem ne razvije.

Zna se, na primer, da dugotrajno sedenje povećava pritisak u krvnim sudovima rektalnog područja i dovodi do slabosti vena, stvaranja neprijatnih kvržica koje mogu da se upale, oteknu, bole, peku, svrbe i krvare, pa je veoma važno upalu smiriti, popraviti cirkulaciju da bi se bolne i otečene kvržice povukle, što se postiže terapijom koju propisuje lekar, ali i promenom načina života (manje sesenja,više kretanja) i ishrane.

Prevencija: Redovna fizička aktivnost bar dva do tri puta nedeljno (plivanje, grupni sportovi poput košarke, odbojke, fudbala, aerobika, pilatesa i drugog), svakodnevno hodanje ili trčanje od 45 minuta, kao i redovne male pauze prilikom dugotrajnog sedenja na poslu doprineće ubrzavanju cirkulacije i biće saveznik u prevenciji hemoroida.

Veoma je važno piti dovoljno tečnosti i da stolica bude regularna. To se postiže obraćanjem pažnje na ishranu, koja treba da bude bogata vlaknima da bi se regulisali varenje i stolica. Potrebno je izbegavati ljute i jake začine, koji dodatno iritiraju, kao i alkohol i kafu i piti blage čajeve, odnosno one koji su namenjeni smirivanju problema sa hemoroidima, kao i sokove od svežeg voća i povrća.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code