SEARCH

ČMIČAK – zašto nastaje i kako se leči

Kada se folikule trepavica ili lojne žlezde gornjeg odnosno donjeg kapka upale, nastaje čmičak (lat. hordeolum), koji je obično lokalizovan na spoljašnjoj ili unutrašnjoj ivici kapka.

Simptomi su zadebljala ivica očnog kapka, bol, crvenilo, suzenje, osećaj stranog tela i tvrd otok, koji u težim slučajevima može i da ometa gledanje, pa je stoga važno javiti se očnom lekaru, posebno ako se primeti učestalost i sklonost ka izbijanju čmička.

Ova lokalizovana gnojna upala je česta bolest od koje podjednako pate i muškarci i žene, s tim što su oboleli od nekih hroničnih bolesti, kao što su seboreja, povišena vrednost masnoća u krvi ili dijabetes, podložniji. Takođe, čmičak češće dobijaju osobe s izrazito masnom kožom, kao i ljudi čiji je imunitet narušen.

Najčešći uzročnik pojave čmička je infekcija bakterijom Staphylococcus aureus, a komplikacije su vrlo retke i najčešće se svode na hroničnu upalu ili širenje infekcije, kada može u isto vreme da se javi više čmičaka. Ako je čmičak mnogo veliki, zbog pritiska na rožnjaču može da umanji kvalitet vida.

Jedan od čestih uzročnika pojave čmička u oku može da bude i šminkanje, posebno ako se pre spavanja šminka temeljno ne odstrani, jer ostaci šminke mogu da zatvore kanale kapačnih žlezda i izazovu nagomilavanje sekreta.

Takođe, početak upale žlezdanog kanala na ivici kapaka izaziva nelagodnost, pa pacijent nesvesno trlja prstima iziritirano mesto, prenoseći tako stafilokokne bakterije sa ruku na regiju oka, što može da izazove pojavu crvenog i bolnog čvora. Zbog toga je posebno važno skrenuti pažnju deci da izbegavaju da trljaju oči rukama.

Lečenje čmička nije teško jer se u većini slučajeva on povlači ispiranjem očiju antiseptičkim rastvorima koji su posebno za tu svrhu pripremljeni u apoteci. Pomažu i masti i ulja sa jednim procentom hloramfenikola. U slučaju izrazito jakog zapaljenskog procesa oftalmolog može da prepiše u antibiotike u obliku kapi. Pomaže i grejanje upaljenog mesta toplom, suvom oblogom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code