SEARCH

Benigna hiperplazija prostate

Prostata

Benigna hiperplazija prostate (BHP) predstavlja uvećanje prostate koje izaziva prekomeran rast i povećanje broja ćelija prostate. Ovaj benigni proces može izazvati niz neprijatnih simpotoma koji se javljaju kada uvećane ćelije prostate pritiskaju uretru kojom urin izlazi iz bešike. Važno je i reći da BHP ne izaziva rak i ne povećava rizik za nastanak raka.

Kako muškarac stari tako se povećava i verovatnoća pojave benigne hiperplazije prostate. Čak se može reći da će se kod svih muškaraca u jednom momentu pojaviti BHP pod uslov da požive dovoljno dugo. Uvećanje prostate obično počinje u proseku oko 30 godine. Postoje podatci koji govore o učestalosti BHP od 75% kod muškaraca starije životne dobi od 80 godina.

Još uvek nije jasno kako nastaje BHP. Postoje mišljenja da muški polni hormoni (androgeni) imaju ulogu u ovom procesu, ali jasni dokazi koji upućuju na to još uvek ne postoje.

 

Simptomi

Neprijatni simptomi BHP-a nastaju kao rezultat povećanog pritiska ćelija prostate na uretru, kojom urin izlazi iz mokraćne bešike. Pritisak ćelija prostate na uretru na početku izaziva postepeno zadebljanje zida uretre koje vremenom zahteva sve jače kontrakcije mišića mokraćne bešike. Na kraju kontrakcije mišića mokraćne bešike više nisu u stanju da potpuno isprazne mokraćnu bešiku, pa se kao rezultat  javlja niz nelagodnih simptoma poput:

 • usporenog mokrenja
 • slabog, isprekidanog mlaza urina
 • nevoljnog mokrenja
 • bola pri mokrenju
 • učestalog noćnog mokrenja i mokrenja uopšte
 • prisutnosti krvi u mokraći
 • jakog, iznenadnog nagona za mokrenjem
 • inkontinencije (nekontrolisano isticanje mokraće)

Dijagnoza i lečenje

BHP se progresivno razvija ako se ne započne sa lečenjem. Dijagnoza se postavlja digitorektalnim pregledom a lečenje zavisi od simptoma. Od lekova se najčešće koriste alfa-1 blokatori, blokatori 5-alfa-reduktaze i ponekad antibiotici.

Od alfa-1 blokatora, kod nas se najčešće koristi tamsulosin. Lekovi iz ove grupe opuštaju glatke mišiće u prostati i u vratu mokraćne bešike i na taj način smanjuju blokadu protoka urina. Najčešća neželjena delovanja su: ortostaska hipotenzija (vrtoglavica pri ustajanju), glavobolja, nazalna kongestija (zapušenost nosa), slabost.

Inhibitori 5-alfa-reduktaze (finasterid i dutasterid) se takođe koriste za lečenje BHP-a. Ovi lekovi inhibišu 5-alfa-reduktazu i na taj način smanjuju produkciju DHT-a (dihidrotestosteron), hormona odgovornog za uvećanje prostate. Efekti ovih lekova se ispoljavaju sporije nego kod alfa-1 blokatora ali zato traju mnogo duže. Određena istraživanja dugoročnih efekata ovih lekova su pokazala da njihova upotreba zajedno sa alfa-1 blokatorima značajno smanjuju progresiju BHP-a. Neželjeni efekti koji se mogu javiti nakon upotrebe inhibitora 5-alfa-reduktaze su: smanjenje libida i poremećaj ejakulacije ili erekcije.

Hirurška intervencija se radi kod muškaraca kod kojih se javlja inkontinencija, krv u urinu, retencija mokraće i učestale infekcije mokraćnog sistema.

 

Alternativna medicina

Herbalni lekovi koji se koriste u lečenju BHP-a a odobreni su od strane regulatornih institucija u evropskim državama i SAD-u su lekovi koji sadrže:

 • ekstrakt testeraste palme (Serenoa repens),
 • pigeum koji se dobija iz biljke pod nazivom afrička šljiva (Prunus africana),
 • seme bundeve (Curcubita pepo)
 • koren koprive (Urtica dioica).

Od ovih biljaka najviše je proučavan ekstrakt testeraste palme a najmanje dokaza o efikasnosti u lečenju BHP-a postoje u vezi semena bundeve i korena koprive.

 

Preporuke za pacijente sa BHP-om

Potrebno je smanjiti unos tečnosti pre odlaska na spavanje. Takođe je bitno i smanjiti, najbolje u potpunosti prekinuti unos alkohola i kofeinskih napitaka. Pacijenti bi takođe trebalo da izbegavaju ili da prethodno konsultuju medicinskog stručnjaka o korišćenju lekova koji mogu da pojačaju simptome BHP-a kao što su: antihistaminici (lekovi koji se koriste u lečenju alergija), dekongestivi (nalaze se u kapima koje otpušavaju začepljen nos i drugim preparatima za lečenje prehlade), opijati i triciklični antidepresivi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code